dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Andelse Buitenbeentjes bereiden zich voor op 25e Roparun

22 februari 2016 (door WoudrichemNet)

ANDEL -  Het is 2004 als een docent van Prinsentuin Andel het oprichten van een Roparunteam op de agenda van een leerkrachtenvergadering laat zetten. Nog geen jaar later, de vrijdag voor Pinksteren, reist een team van 25 personen af naar Parijs onder de naam De Buitenbeentjes. Ze zijn gereed om de tiende en de langste non-stop estafetteloop ter wereld, ruim 500 km van de Franse hoofdstad naar Rotterdam, te gaan voltooien. Nu bereiden De Buitenbeentjes hun twaalfde en de 25ste  editie van de Roparun voor. Begin 2016 was de eerste inzamelingacties alweer een feit.

'We zijn er nog niet”: zegt Bram van Ittersum. Hij is al drie jaar captain van De Buitenbeentjes. “Gelukkig stromen de aanmeldingen voor de reanimatiecursus, gegeven door Van Straaten BHV,  binnen. De paaseitjesactie, de mini-Roparun die de eersteklassers gaan lopen en enkele collectes in Veen en Aalburg hebben we ook nog in het verschiet. Uiteindelijk zullen we met een fantastisch bedrag aan de start in Hamburg gaan verschijnen”.

De Roparun groeide uit tot zo’n groot loopevenement, dat er sinds 2013 een tweede startplaats is, namelijk Hamburg. Tot nu toe hebben zich voor 2016 op beide routes 335 teams aangemeld. De route Hamburg – Rotterdam telt 564 km. De Andelse ploeg loopt sinds 2013 tussen de twee havensteden.  Op vrijdag 13 mei gaan 25 mensen richting Duitsland. Het team bestaat uit twee groepen van vier hardlopers. Ongeveer zeven uur aan een stuk zal een groepje in estafettevorm steeds 1,5 km hardlopen. Twee fietsers, één voor voorzien van navigatie en een volger, begeleiden de loper naar het wisselpunt. Daar stapt de loper in het busje, dat even daarvoor al gestopt is om een ‘verse’ loper af te zetten. Naast de chauffeur in het busje zit nog een navigator die nauwlettend de route in de gaten houdt. Verkeerd lopen is geen optie, want 70 km rennen per hardloper, tussen zaterdag- en maandagmiddag is al geen kleinigheid. Natuurlijk geldt er ook een eindtijd om te kunnen finishen op de Coolsingel in Rotterdam. De vaart moet er in blijven!  De fietsers fietsen ieder ruim 275 km per persoon. Om de spieren soepel te houden, reizen er ook fysiotherapeuten mee.

Stokje
Naast alle genoemde functies zijn er nog de teamleden in het basiskamp. Een team dat zeven uur in de weer is geweest, gaat rusten in een basiskamp. Op vier locaties zijn vooraf afspraken gemaakt om te kunnen verblijven. Dat kan zijn op een camping, maar zo ook bij de brandweerkazerne in Delmenhorst in Duitsland.  Op het basiskamp zijn Buitenbeentjes aanwezig die de catering verzorgen en eigenlijk zijn ze steeds aan het inpakken en weer uitpakken, om zo achter de loopgroepen aan te reizen. “Vanuit het basiskamp houd ik contact met het team onderweg. Het is altijd heel gezellig op het kamp, maar ook heel druk. Van slapen komt bitter weinig”: vertelt captain Van Ittersum. Inmiddels zijn er sinds 2005 al ruim 100 personen die ooit Buitenbeentje zijn geweest. Sommigen nemen twee jaar deel maar, gepensioneerd wiskundedocent, Ben Hermeler doet al voor de elfde keer mee als hardloper. Ook hierbij is sprake van een soort estafette. Veelal wordt het stokje doorgegeven aan een collega van Prinsentuin Andel. Maar teamleden komen steeds vaker ook van buiten de schoolhekken

Opbrengst
Uiteindelijk gaat het om het ophalen van een mooi bedrag voor Stichting Roparun Palliatieve Zorg. Deze stichting bestaat naast de Stichting Roparun Evenementen. Deze laatste organiseert en coördineert de estafettes van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, met een groots onthaal op Pinkstermaandag op de Coolsingel. Dit doet zij met 400 vrijwilligers. Roparun Palliatieve Zorg verdeelt het ingezamelde geld, die onder meer de teams, hebben ingezameld.  Het geld komt ten goede aan mensen met kanker, waar het vooruitzicht is, dat zij niet meer beter kunnen worden. Vandaar het prachtig verwoorde motto: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar dagen niet meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’.
In 25 jaar is meer dan 67 miljoen euro opgehaald. Meerdere keren per jaar maakt de stichting bekend waar bedragen naartoe gaan. Zo zijn er tal van uiteenlopende voorbeelden: van aanschaffen van stripboeken voor kinderen met kanker op de kinderafdeling van een ziekenhuis tot het inrichten van hospices of de aanschaf van hoofdkoelmachines. Donaties variëren zodoende van enkele honderden euro’s tot tonnen. Bram: “Op het laatste stukje van de route in Rotterdam kom je langs het hospice van de Daniel den Hoed kliniek. Mensen met kanker die ongeneeslijk ziek zijn, staan daar op hun laatste krachten langs de route, om notabene ons aan te moedigen. Dat is een emotioneel moment. Dat is ook het moment om weer eens te beseffen dat geld inzamelen zo belangrijk is en dat we daar het volgende jaar weer mee moeten doorgaan”. In de jaren dat De Buitenbeentjes meedoen, hebben zij al ruim 125.000 euro over gemaakt aan Roparun.

Vrienden
Tijdens afgelopen acties valt op dat velen de Roparun een fantastisch doel vinden. Daarom zijn De Buitenbeentjes een nieuwe actie gestart: word vrienden van De Buitenbeentjes!! Voor 10 euro kunt u zich aanmelden als vriend van het team. Bij een donatie van 11,50 euro of meer ontvangt u ook een speldje. Namen van vrienden worden vermeld op de website en op Facebook. Maak dus het gewenste bedrag over op NL75 INGB 0004 7278 08 o.v.v. vriend worden en uw e-mailadres. Ook bedrijven kunnen meedoen. Met een gift vanaf slechts 50 euro komt het bedrijfslogo op de website te staan. Maak het bedrag over op genoemd rekeningnummer en stuur het logo naar info@buitenbeentjes.nl.
Wilt u meer weten van De Buitenbeentjes, kijk dan ook eens op de website www.debuitenbeentjes.nl. Daar maakt u onder meer kennis met alle teamleden. Ook ziet u daar wie vriend zijn geworden en welke bedrijven ons steunen. Ook op Facebook, onder de naam Roparunteam De Buitenbeentjes, zijn wij actief.

Meer informatie over beide stichtingen van Roparun staat op www.roparun.nl."

Lees meer over:

roparun buitenbeentjes
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.